2018’in Eğitim Teknolojileri Trendleri

2018 için öngörülen eğitim teknolojileri trendlerini belki de tek bir kelime ile açıklayabiliriz: “Değişim.”

Uzmanların konuyla ilgili  yaptıkları açıklamalara dikkat kesilirsek, eğitim ve teknoloji arasındaki ilişkinin şu an  üst sınırlarda olduğunu anlayabiliriz. Yaşanan bu teknolojik gelişmeler eğitim alanında  etkisini her geçen gün hissettirmekte.

Tabletli eğitim, eğitimde dijital uygulamalar, uzaktan eğitim ve artırılmış gerçeklik uygulamalarına ilaveten 2017’de hologram teknolojileri de eğitim teknolojileri uygulamalarında yerini aldı.


Bu denli hızla gelişen dijitalleşme gösteriyor ki önümüzdeki birkaç yıl eğitim teknolojileri açısından oldukça çekişmeli geçecek.

Bu bağlamda 2018’e damgasını vuracak eğitim teknolojilerindeki örnekleri ve bu konudaki trendleri sizler için inceledik.

Artırılmış Gerçeklik /Sanal Gerçeklik

Apple, Google, Facebook, Microsoft, Sony ve diğerleri de dahil olmak üzere çok sayıda şirket, artırılmış gerçeklik (AR), sanal gerçeklik (VR) gibi konulara ağırlık vermiş gözüküyorlar. Bu alanda araştırma ve yatırımlarını hızlandırmış görünüyorlar. Bahsedilen şirketlerin sunduğu ürünler eğitim teknoloji örnekleri ve eğitimde yenilikçi uyulamalar arasında üst sırada  yer almaya başladı.

Sanal gerçeklik uygulamaları sayesinde öğrenciler ; akarsu, göl, volkan patlaması gibi kavramları akıllı cihazlarından 3 boyutlu olarak inceleme fırsatı bulabiliyorlar. Sanal gerçeklik uygulamaları

Ayrıca Microsoft’un HoloLens ürünü, insan anatomisinin öğretilme biçimine yardımcı olması bakımından oldukça etkileyici görünüyor.

Yapay Zeka Uygulamaları

Siri, Cortana, Alexa gibi kişisel asistanlar , wikipedia gibi sözlük uygulamaları da eğitim teknolojileri örnekleri arasında önemli rol oynamaya başladı. Geliştirilecek bu tarz sanal öğrenme uygulamaları, ileride öğrencilerinin dersleriyle ilgili sorularını yanıtlamaya yardımcı olacak gibi görünüyor.


Google sesli aramalarda cümlenizi “nedir, kimdir?” diye bitirerek aratırsanız aradığınız bilginin karşılığını sesli olarak öğrenebiliyorsunuz.

Avusturalya’da bir öğrenci geliştirdiği sanal öğrenme yardımcısı program sayesinde üniversitelerin öğrencilere bire bir ders vermesine olanak sağlamaya başladı.

Oyunlaştırma (Gamefication)/ Simülasyon

Oyun teknolojileri hızlı bir şekilde öğretme ve öğrenme teknolojilerinde yerini almaya başladı. Oyunlaştırma (gamification), öğrenme süreçleri içerisinde öğrenciler için sürükleyici ve etkileşimli bir araç haline geliyor.


Oyunlaştırma ve simülasyonlar sayesinde öğrencilerin bir nesneye ya da konuya bakış açılarının ve perspektiflerinin geliştirilmesi hedefleniyor. Oyunlaştırma öğrencilerin derslere olan ilgisini ve motivasyonunu artırarak, öğrenme ortamlarını daha verimli hale getirilebiliyor.

Ülkemizde üniversitelerde bu konuda eğitimler verilmeye başlandı. Öğretmenlere yönelik olarak çeşitli sertifikalı eğitimler düzenleniyor.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.