Eğitimde Finlandiya Modeli

Kitap Tanıtımı

Küçük bir Kuzey ülkesini  eğitimde zirveye taşıyan temel ilkeler ve uygulamalar  

Pasi Sahlberg

Dr. Özgür Bolat’ın önsözüyle

Beş buçuk milyonluk nüfusuyla küçük bir ülke sayılabilecek Finlandiya’yı 90’lı yıllarda dünya çapında meşhur eden Nokia marka telefonların yerini 2000’li yıllarda iletişim teknolojisinin yeni gözdeleri akıllı telefonlar alırken, Finlandiya bu kez eğitim sistemiyle uluslararası kamuoyunun gündemine taşınır oldu. OECD tarafından üç yılda bir gerçekleştirilen PISA testlerinde ardı ardına kaydettiği başarılar sayesinde dünyanın dört bir yanından eğitim bilimcilerin dikkatini üzerinde toplayan Finlandiya, eğitim sisteminde gerçekleştirdiği çarpıcı yeniliklerle halen hemen her yıl adından söz ettiriyor.

Günümüzde “nitelikli eğitim”le özdeşleşen Finlandiya’nın eğitim sistemiyle ilgili bugüne dek pek çok araştırma yayınlandı. Finlandiyalı eğitim bilimci Pasi Sahlberg 2011 yılında yayınladığı Finnish Lessons adlı eseriyle bu konuda öncülüğü üstlenerek “eğitimde Finlandiya modeli” olarak tanınmaya başlayan fenomeni dünyaya tanıttı. Biz de Metropolis Yayıncılık olarak yazarın 2017 tarihli, konuyla ilgili en güncel ve en temel bilgileri içeren eserini Eğitimde Finlandiya Modeli başlığıyla yayınlayarak Türkiye’de eğitim sistemiyle ilgili tartışmalara katkıda bulunmak istedik.

otodidakt

    Eğitimde Finlandiya Modeli

Pasi Sahlberg bu kitapta, “model eğitim sistemi” olarak tanınan Finlandiya’nın kaydettiği bu çarpıcı başarının altında herhangi bir “mucize” yatmadığını vurguluyor. Sahlberg’e göre bütün mesele eğitim liderliği; yani doğru ilkelere sahip olmak ve başka ülkelerin iyi uygulamalarından öğrenmek. Ayrıca Finlandiya’da 80’lerden itibaren gerçekleştirilmeye başlanan eğitim reformlarına yön veren bilgi birikiminin kökenlerini ve bu birikimin nasıl işler hale getirildiğini de ayrıntılı bir şekilde açıklıyor. Ayrıca bu kitapta Finlandiya eğitim sistemiyle ilgili doğru bilinen pek çok yanlış ve şehir efsanesi de yerli yerine oturtuluyor.

Kitaba bir önsöz yazısıyla katkıda bulunan eğitim bilimci Dr. Özgür Bolat ise Finlandiya ve Türkiye’yi eğitim sistemleri bağlamında karşılaştırmalı olarak değerlendirerek konuyu Türkiye kamuoyu için açımlıyor. “Eğitim hakkında bizim bilmeyip de Finlandiyalıların bildiği bir şeyler olabilir mi acaba? Yoksa onları bizden farklı kılan tek şey uygulama aşamasında iyi olmaları mı?” gibi sorulardan yola çıkan Bolat, Finlandiya’dan öğrenebileceğimiz çok şey olmakla birlik“Çağı yakalamak ve modern ülkeler arasında ‘hak ettiğimiz’ yeri almak için çocuklarımızın eğitiminin çok önemli olduğu konusunda hemfikiriz.

Ancak, yıllardır devamlı vites değiştirip zikzak yaptık. Eğitim konusunda izleyeceğimiz uzun vadeli yolu, yani politikaları, bir türlü tespit edemedik; ideolojik tercihlerin esiri olduk. Oysa çalışmadan, akıl kullanmadan, iyi örneklerden ders çıkarmadan, verilere önem vermeden hiçbir şey gerçekleştirilemez, ‘hak edilemez.’


Bu kitapta okuyacağınız fikirlerin eğitim dünyamıza yeni ve taze bir soluk getireceğini düşünüyorum. Pasi Sahlberg, ABD’de John Dewey, Howard Gardner gibi düşünür ve bilim insanlarının geliştirdiği eğitim kuramlarının Finlandiya eğitim sistemini nasıl başarıya taşıdığını bu kitapta son derece akıcı bir anlatımla bizlere sunuyor.”
Prof. Dr. Üstün Ergüder
Eğitim Reformu Girişimi Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı

“Finlandiya’nın göz kamaştırıcı eğitim sistemini dünyaya tanıtan Pasi Sahlberg, hangi ülkeden olduğu fark etmeksizin tüm eğitim liderlerinin faydalanabileceği dört dersi ortaya koyuyor. Sahlberg’in açık, ikna edici ve sohbet havası taşıyan bu etkili çalışmasına kulak vermenin tam zamanı.”
Prof. Howard Gardner
Harvard Üniversitesi

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.