Kodlama Eğitimi ve Önemi

Kodlama nedir?

Bilgisayar yazılım programlarının ilk aşaması kodlama ile başlar. Kodlama: web sitesi, bilgisayar yazılımı, mobil uygulama oluşturmak ve anlamlı kılmak için elektronik bir dilde yazmak anlamına gelmektedir.
Kodlama yapabilmek için çok sayıda yöntem ve yüzlerce kodlama dili mevcuttur. Temel kodlama bilgileri öğrenildiğinde bilgisayarda kendi web sitenizi, uygulamanızı ve yazılımınızı yapmanız mümkün olabiliyor.


T insan kitabının yazarı Ufuk Tarhan: “Teknolojiye hakim olabilmek için dijital dünyaya adapte olmanın şartının bilgisayar kullanmayı öğrenmek olduğunu ifade ediyor. Fakat sadece bilgisayar kullanmanın yeterli olmadığını belirten Tarhan, insanların dijital çağa ayak uydurmalarının bir gereklilik olduğunu bunun için de interneti, sosyal medyayı aktif kullanmaları gerektiğinin altını çiziyor. Dijitalleşmenin gün geçtikçe artarak devam ettiğini bundan dolayı iş dünyasında insanların görünürlüklerini artırabilmek için dijital kimliklerini bloglar, web siteleri ve sosyal medya yoluyla aktif hale getirebileceklerini belirtiyor. Ayrıca  dünyanın güç odaklarının kodlama dilini kullanarak teknolojik olarak gelişmelerini sürdürdüklerini ifade ediyor.”


Dolayısıyla kodlama ile teknoloji arasında bir bağlantı kuracak olursak: Kodlama öğrenen ve bu konuda uzmanlaşan bireyler dijital dünyaya kolayca adapte olarak  bilgisayarları, dijital makineleri programlayarak onlara istediği işleri yaptırabilir; bu cihazlara yeni özellikler, görevler ekleyebilir, web sitesi, blog, uygulama tasarlayabilirler. Bu sayede dijitalleşen dünyada kendi markalarını oluşturabilirler.
Konuya bu bağlamda bakıldığında kodlamanın eğitimin bir parçası haline gelmesi kaçılmaz olarak görülüyor… Pek çok Avrupa ülkesinde kodlama eğitimi okul müfredatlarına entegre edildi. Ülkemizde de bu konuda çalışmalar büyük bir hızla devam ediyor. Bu çalışmalar sonucunda kodlama eğitimi gelecek dönemlerde müfredattaki yerini alacak.

Kodlama yapabilmek için çok sayıda platform ve uygulama mevcut bunlardan bazılarını sizler için sıraladık.

Kodlama öğrenmek için örnek platform ve uygulamalar:

Code.ORG                                   (Anaokulu)
Code Blast                                   (İlkokul-ipad)
Scratch                                         (İlkokul-İpad)
Scratch JR                                   (İlkokul-İpad)
Kodable                                        (İlkokul)
PlayCodeMonkey                         (İlkokul)
Kodu                                           (Ortaokul-Windows)
TouchDevelop                              (Ortaokul-Windows)
AndroidScript                              (Ortaokul – Android)
Game Lab                                    (Ortaokul)
Kodu Game                                  (Lise)
App Invantor                                ( Lise)
Arduino                                       (Lise)

Kodlama Eğitimi ve Örnekleri

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.