Öğrenciler İçin Sosyal Medyanın Kullanımı ve Dijital Vatandaşlıkla İlgili 14 Altın Kural

  1. Bilgisayar, tablet, telefon gibi teknolojik araçlar hayatınızın tamamı değil bir parçası olsun. Bu araçları gerekli olduklarında kullanmaya özen gösterin.
  2. İnternetin zamanınızı çok fazla çalmasına izin vermeyin.
  3. Dijital ortamlarda oynadığınız oyunları, arkadaşlarınızla ve ailenizle geçireceğiniz eğlenceli vakitlere değişmeyin.
  4. Teknolojiyi kullanırken vücudunuzda herhangi bir rahatsızlık hissederseniz vakit geçirmeden ailenize haber verin.
  1. İnternette karşılaştığınız veya ödeviniz için araştırdığınız her bilgi doğru olmayabilir. Bu nedenle internetten elde ettiğiniz bilgileri bu konuda otorite olarak nitelendirilen en az 3 farklı kaynaktan kontrol edin.
  2. Ödevleriniz için kullandığınız bilgilerin kaynaklarını mutlaka ödevinizin sonunda belirtin.
  3. Sosyal medyada tanımadığınız kişilerle arkadaş olmayın. Sosyal medya hesaplarınızda  okulunuz, adresiniz, telefon numaranız ve aile bireylerinizle ilgili bilgileri paylaşmayın. Paylaştığınız küçük bilgiler büyük maddi ve manevi zararlara neden olabilir.
  4. Sosyal medya hesaplarınızın şifleri oldukça güvenli olsun. Adınız, soyadınız, doğum tarihiniz gibi bilgileri şifre olarak kullanmayın. Güvenlik bilgilerinizi arkadaşlarınız dâhil kimseyle paylaşmayın.
  5. İnternette gördüğünüz talihlimiz siz oldunuz, bedava ürün kazandınız gibi reklamlara inanmayın. Size gönderilen bu tarz mesajları açmadan silin.
  6. Ailenizin bilgisi olmadan internet üzerinden online alışveriş yapmayın.
  7. Sosyal medya hesaplarınızda  paylaşacağınız resim , video gibi içerikleri paylaşmadan önce mutlaka düşünün. Paylaştığınız içerikler sizin ve çevrenizdekilerin üzülmesine sebep olmasın.
  1. Gerçek hayatta kullanmadığınız ifade ve söylemleri sosyal medyada da kullanmayın.
  2. İnternette de Türkçe’mizi doğru ve güzel kullanmaya gayret edin.
  3. Eğer elektronik ortamda veya teknoloji kullanımı esnasında sizi rahatsız eden bir şeyle karşılaşırsanız hemen ailenizi haberdar edin.

Kaynaklar : Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu , Salih Uyan, e- beveyn olmak , Bky , İstanbul, 2014

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.