Oyun Tabanlı Öğrenme

Oyun Tabanlı Öğrenme / Oyunlaştırma Nedir?

Oyunlaştırma, oyun bileşenlerini farklı ortamlarda kullanıp, bu bileşenlere dijital oyun tasarım teknikleri ekleyerek gerek iş dünyası gerekse eğitim ve öğretim için daha etkileşimli ve cazip hale getirmektir. Bu noktadan bakıldığında oyun kavramı ve oyunlaştırma arasında fark olduğunu söyleyebiliriz.


Araştırmalara bakıldığında oyunlaştırmanın eğitim ve öğretimde eğlenceli bir öğrenme ortamı oluşturduğu, öğrenenleri motive ettiği, öğrenenlerin öğrenme ortamına bağlılığını artırdığı gibi olumlu sonuçlar ortaya çıkardığı görülmektedir. Bunun yanında konuyla ilgili uzmanların oyunlaştırmada belirlediği ilkeler dışında kullanılan oyunlaştırma uygulamaların ise yarardan çok zarar getirdiği de tartışılan konular arasındadır.

Oyunlaştırma Örnekleri

Oyun Tabanlı Öğrenme Portalı : Orta Doğu Teknik Üniversitesi tarafından yürütülen proje kapsamında hazırlanan bu sitenin amacı eğitmen ve öğretmenlere oyun tabanlı öğretim hakkında bilgiler sunmak ve bunlarla ilgili örnekler göstermektir. Bu siteyi kullanarak ders uygulamalarına, oyunlara ve uzmanlar tarafından videoya alınmış olan ders etkinliklerine ulaşabilirsiniz. Bu videolar alanında uzman kişiler tarafından oyun tabanlı eğitimin derslerde nasıl uygulanacağını anlatır ve bunlarla ilgili somut örnekler verirler.

Kaynak : http://oyunportali.metu.edu.tr

Güvenli Çocuk : Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından çocuklar için hazırlanan güzel bir site.
Oyun parkı, çocuk kulübü , bilgi dolabı, neşeli kutular, neler olmuş gibi bölümleri bulunuyor. Site de çocuklara yönelik kitaplar ve oyunlar da bulunmaktadır.

Kaynak : http://www.guvenlicocuk.org.tr/

BrainPOP : 1999 yılında Dr. Avraham Kadar tarafından genç hastalarına zor kavramları açıklamak amacıyla geliştirildi. Bugün, dünya çapında milyonlarca eğitimci ve öğrenciye ulaşan, temel ve ek konuları destekleyen güvenilir bir öğrenim kaynağı haline gelmiştir.

Kaynak : https://www.brainpop.com

Math Playground : Matematik Bahçesi matematik oyunları, mantık bulmacaları ve çeşitli problem çözme etkinliklerin eğlenceli hale getirildiği bir sitedir. Ebeveynlerin ve öğretmenlerin gözdesi Math Playground, çocukların matematik kavramlarını kendi hızlarında öğrenmeleri ve keşfetmeleri için güvenilir bir kaynaktır.

Kaynak : https://www.mathplayground.com/

Nat Geo Kids : genç maceracılara ödüllü dergiler, kitaplar, uygulamalar, oyunlar, oyuncaklar, videolar, etkinlikler ve bir web sitesi aracılığıyla dünyayı keşfetme konusunda ilham veriyor ve özünde dünya standartlarında bir bilimsel organizasyona sahip tek çocuk markası. National Geographic Kids dergisi (yılda 10 sayı) ve Little Kids dergisi (yılda altı sayı) fotoğraf odaklı yayınlardır ve gazete bayilerinde veya basılı olarak ve tabletlerde abonelikle alınabilir.

Kaynak : https://kids.nationalgeographic.com/

Nasa Kids : NASA, çocukların NASA ve görevleri hakkında bilgi sahibi olmaları için oyun tabanlı öğrenme ortamları sunar. Bu sitede 4. sınıftan itibaren çeşitli beceri seviyelerinde oyunlar bulacaksınız. Bu oyunlar STEM’deki ulusal eğitim standartlarını desteklemektedir ( bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik. )

Kaynak : https://www.nasa.gov/kidsclub/index.html

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.