Öğrencilerin Derslere İlgilerini Artırmak İçin 4 Basit Fikir

Eğitimciler olarak hepimizin amacı aynıdır. Dersimizi en iyi şekilde işlemek ve dersimizin kazanımlarını öğrencilerimize en güzel şekilde aktarmak isteriz.

Her ders yılının başlamasıyla öğretmenler sınıfları için prosedürler oluştururlar. Ders verdikleri sınıftaki öğrencilerin ilgi ve becerilerini anlamak, akademik olarak onları tanımak isterler. Öğrencileri derse karşı motive etmeye çalışırlar.

Bu bağlamda hepimizin amacı aynıdır. Dersimizi en iyi şekilde işlemek ve dersimizin kazanımlarını öğrencilerimize en güzel şekilde aktarmak isteriz. Aldığımız eğitim, edindiğimiz tecrübe ve beceriler sayesinde öğrencilerimiz için faydalı materyallerin hangileri olduğunu biliriz. Ayrıca dersimizin işlenişi ile ilgili uyguladığımız yöntem ve bu yöntemlere uygun araç ve materyalleri takip ederiz ve edindiğimiz tecrübeleri de eğitimci arkadaşlarımızla da paylaşmaktan mutluluk duyarız.

Bu yazımızda ise öğrencilerimizin derslere olan ilgilerini artırmak için çeşitli teknolojik uygulamalardan nasıl yararlanabileceğimizi anlatmak istedik.

İşte Öğrencilerin Derslere Olan İlgilerini Artırmak İçin 4 Basit Fikir

1. Etkileyici bir ders programı oluşturmak için infografik kullanın

İnfografikler derslerde kullandığımız kelime, terim, konu gibi ders bileşenlerinin resim ve grafik destekli olarak kolay anlaşılır hale getirilmesine yardımcı olan görsellerdir.
Ders notlarınızı kağıt üzerinde oluşturmak ve öğrencilerinize dağıtmak yerine, sınıf bloğunuzda, web sitenizde veya çevrim içi platformlarda infografikler oluşturmayı deneyin.
İnfografikler sayesinde bilgi, görseller ile eğlenceli bir hale getirilerek anlatıldığı için dersinizin hem öğrencilerin akılda kalma olasılığı daha da artacak hem de kağıt üzerinde oluşturulmuş düz bir ders notu dağıtmak yerine bir infografik oluşturduğunuz için öğrencileriniz size ayrıca saygı duyacaklardır.

İnfografik oluşturmak için dijital araçlar hangileridir diye sorarsanız?

Konuyla ilgili daha önce yazdığımız “ Öğretmenler İçin Faydalı 5 İnfografik Oluşturma Aracı” adlı yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

2.Etkileşimli video dersler oluşturun

Öğrenme süreçleri içerisinde öğrencilerin aktif olarak derse katılımlarını sağlamak oldukça önem arz etmektedir. Bunu yapmanın en iyi yollarından bir tanesi etkileşimli video dersleri hazırlamaktır. Buna imkân ve zaman yoksa zaten bu konuda meslektaşlarımız tarafından hazırlanmış olan video derslerden yararlanmak oldukça faydalı olacaktır.

YouTube’dan veya başka bir video kaynağından konunuzla ilgili film, video ya da etkileşimli video şeklinde hazırlanmış dersleri öğrencilerin izlemelerini isteyebilirsiniz. İzledikleri video dersler ile ilgili sorular, alıştırmalar ve etkinlikler hazırlayıp, sınıfta öğrencilerle birlikte çözebilirsiniz.
Unutulmamalıdır ki öğrencilere bu tarz ödevler vermeden önce, bunlardan birini denemek, öğrencilerin ne düşündüğünü görmenin ve bir sonraki adımın yönlendirilmesinde size fayda sağlayacaktır.

Konuyla ilgili mevcut araçlara örnek olarak verebileceklerimizi ise “İnternetteki En İyi Matematik Kaynakları” adlı yazımızda bulabilirsiniz.

3.Öğrenciler tarafından oluşturulan dersler

Aslında bunu çoğumuz zaman zaman derslerimizde etkinlik olarak uygulamışızdır. Ders anlatmakta istekli öğrencilere dersimizle ilgili çeşitli konular verip, ilerleyen süreçte derse hazırlanmalarını ve planlanan günde konuyu anlatmalarını sağlamışızdır. Böylece öğrenciler daha aktif bir öğrenme süreci yaşamışlardır. Ancak düz bir anlatımla kısıtlı olan bu tarz etkinlikleri birkaç adım öteye taşımak öğrencilerin yaparak yaşayarak öğrenme macerası yaşamalarında daha faydalı olacağını düşünmekteyiz.

Öğrencileri 3’er veya 4 ‘er kişilik gruplara ayırarak anlatacakları konuyu belirledikten sonra, dersi kendi hazırladıkları materyal video, sunu, oyun, test, yarışma gibi etkinliklerle anlatmalarını sağlamak daha etkili ve eğlenceli bir ders işlenmesini sağlayacaktır.
Bu tarz etkinliklerde önemli olan nokta ise kazanımlarda eksik kalan kısımları daha sonra öğretmenin mutlaka tamamlaması olmalıdır. Ayrıca öğretmenler, öğrencilerin seçtikleri içeriğin ve materyallerin türünü görerek gözlemlerini ve edindikleri bilgileri dersin sonraki adımlarına rehberlik etmek için kullanabilir.

4.Etkileyici dijital testler ve araçlar kullanın

Öğrencilerimizin anlamadıkları konuları tespit etmenin ve dersimizle ilgili geri bildirimler almanın en kolay yolu anlatılan konunun kazanımlarına uygun sınavlar oluşturmaktır. Sınavlardan aldığımız geri bildirimlerle dersimizle ilgili kazanımların ne kadar gerçekleştiği hakkında fikir sahibi oluruz. Öğrencilerimizin konuyu anlayıp anlayamadıklarını tespit edebiliriz.
Öğrencilerin sınıf içinde ve dışında tamamlamaları için sınavlar ve dersler oluşturmak için çok çeşitli araçlar mevcuttur.
Birçok durumda, kendi belgelerinizi veya PowerPoint sunumlarınızı bu dijital araçlara yükleyebilir ve dijital sınavlar oluşturabiliriz.

Dijital sınav oluşturmakla ilgili fikir almak isterseniz “İnteraktif Quiz oluşturmak için 10 Farklı Dijital Araç” adlı yazımızı incelemenizi tavsiye ederiz.


Ayrıca bu tarz dijital araçları öğrencilerin kendi sınavlarını ve derslerini oluşturmaları için de kullanabiliriz. Çünkü öğrenciler öğrenme süreci içerisinde çeşitli becerilerini daha da geliştirmekten hoşlanırlar. Bu aktivitelerin tümü öğrencilerin akademik ve bilişsel gelişimi için son derece faydalıdır. Öğrencilere daha fazla seçenek sunarak onların okula ve sınıfa karşı aidiyetlerini daha da fazla güçlendirebiliriz.

Sonuç

Teknoloji bir amaç için kullanıldığında, öğretmenlere ve öğrencilere yardımcı olmasının birçok yolu vardır. Teknolojiyi kullanmak zaman kazandırır, dersle ilgili geri bildirimleri hemen kullanılabilir hale getirir ve öğrencilere aktif olma, karar verme gibi seçenekler sunar.
Ayrıca, sınıfta yukarıda bahsedilen etkinlikleri yapmak, yanlış anlamaları gidermek, öğretmene ve derse karşı olumsuz ön yargıları kırmak, öğrencileri tanımak ve dersle ilgili geri bildirimde bulunmak için önemli fırsatlar sunar.

Bu fikirlerden birine karar verdiğinizde, kendinize biraz zaman tanıyın, planlamanızı iyi yapın. Planınızı uygulamaya koyduğunuzda ise süreci iyi bir şekilde gözlemleyin. Olumsuz durumlara takılmayın. Dersin nasıl geçtiğini analiz edin ve bir sonraki adımı atmayı düşünün. Öğrencileri sürece dahil ettiğinizden emin olun. Öğrenciler kendilerini değerli hissettiklerinde öğrenme daha anlamlı olur ve bu durum da öğrenme adına birçok olumlu sonuca yol açar. Birlikte çalışan öğretmenler ve öğrenciler, dersler oluşturarak, geri bildirim vererek, olumlu bir sınıf kültürüne katkıda bulunacaklardır.

Kaynak : https://www.teachthought.com

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.