Deneyap Atölyeleri Nedir?

Ortaokul ve Lise başlangıç çağındaki gençlere girişimcilik, eleştirel düşünme, karmaşık problemleri çözme, Tasarım-Üretim, Robotik-Kodlama, Elektronik Programlama, Yazılım Teknolojileri, Havacılık ve Uzay Teknolojileri gibi alanlarda eğitimlerin verildiği atölyelerdir. Öğrenciler Deneyap Atölyeleri’nde 36 ay süreyle ücretsiz eğitimler almaktadırlar. Eğitimler 2 yıl ders 1 yıl uygulama projesi modeliyle yürütülmektedir. Öğrenciler bu 3 yıllık süreçte hem temel teknoloji yetkinlikleri hem özel ilgi alanlarında derinleşme hem de proje üretme kabiliyeti elde etmektedirler.

Atölyelerin Amacı

Deneyap Atölyeleri’nde verilen eğitimlerle ülke gelişimine yüksek katkı sağlayabilecek yetenekli öğrencilerin tespit edilmesi ve bu öğrencilerin gelişimleri için gerekli desteklerin sağlanması amaçlanmaktadır. Böylece ülkemizin gelişmesine ve kalkınmasına katkı sağlayacak genç bilim insanlarının küçük yaşlardan itibaren bilimsel metotlarla projeler üreterek öğrenmeleri hedeflenmektedir.

Deneyap

Atölye Grupları

Deneyap Teknoloji Atölyeleri’nde ortaokul başlangıç ve lise başlangıç çağı olmak üzere iki yaş grubunda eğitimler verilmektedir.

Eğitim Süreci

Eğitim modeli 2 yıl ders, 1 yıl uygulama projesi olmak üzere toplam 3 yıl olarak tasarlanmıştır.

  1. İlk yıl temel teknoloji alanlarında genel yetkinlik kazanımı sağlayacak eğitimler verilmektedir.(Tasarım ve Üretim, Robotik ve Kodlama ve Elektronik Programlama alanları Temel eğitimlerden sonra Siber Güvenlik, Enerji Teknolojileri, Yazılım Teknolojileri (Nesnelerin İnterneti, Mobil Uygulama, Havacılık ve Uzay, Malzeme, Yapay Zekâ)
  2. İkinci yıl öğrencilerin ilgi alanlarına göre daha derinlemesine gelişim kaydedecekleri eğitimler verilmektedir. (Yazılım Teknolojileri (Nesnelerin İnterneti, Mobil Uygulama, Siber Güvenlik, İleri Robotik, Yapay Zekâ, Enerji Teknolojileri, Uzay ve Havacılık, Malzeme alanlarından uzmanlaşmak istedikleri üç alanda eğitim alabileceklerdir.)
  3. Üçüncü yıl ise, uygulama/proje geliştirme eğitimleri verilmektedir. (Öğrenciler takımlar halinde, ikinci yılın sonunda belirledikleri proje fikrini hayata geçirmek için çalışmalar yapacak, sene sonunda projelerini sunacaklardır.)
    Yukarıda belirtilenlerin dışında farklı branşlarda da atölyelerin açılması ile ilgili çalışmalar devam etmektedir.

Hangi Kurumlar Destekliyor?

Cumhurbaşkanlığı ilk 100 günlük eylem planı çerçevesinde;
• T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı,
• T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı,
• TÜBİTAK
• Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Kurumların iş birliği ile 81 ile 100 teknoloji atölyesi kurulması planlanmaktadır.

Atölyelere Başvurular Nasıl Yapılmaktadır?

Deneyap Atölyeleri’ne başvurular https://www.deneyapturkiye.org/ web sitesinde açıklanan tarihlerde yapılmaktadır.
Yeni öğrenci alımı yapılacak olan 1. fazda açılmış Deneyap Teknoloji Atölyeleri de dahil olmak üzere 2022 yılında toplam 42 ilde öğrenci seçme sınavı çağrısına çıkılmıştır.
Öğrenciler, e-sınav ve uygulama sınavı olmak üzere iki aşamayı başarıyla tamamladıktan sonra Deneyap Teknoloji Atölyeleri’nde eğitim almaya hak kazanacaktır. Ayrıntılı bilgi almak için https://www.deneyapturkiye.org/ web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.