Çocuklara Biz Değil Dizi Karakterleri Yön veriyor!
Çocuklar, hayatını etkileyen dinamikleri belirlerken çevresindekilerin seçimlerinden etkilenir. Öyleyse çocuğunuza doğru rol modellerini göstermek zorundasınız. Yoksa medya karakterlerini örnek almasının önüne geçilemez.
Fatih Sultan Mehmet Han, İstanbul’u fethettiğinde 21 yaşındaydı. Albert Einstein 24 yaşında yaptığı çalışmasıyla Nobel ödülü aldı ve 25 yaşında da yaptığı iş ile dünyanın en büyük bilim adamı olduğunu ispatladı. Isaac Newton, fizik kanunlarını oluşturduğunda ve matematiğe en büyük katkılarını gerçekleştirdiğinde henüz 26 yaşına girmemişti. Fransız matematikçisi ve astronomu Alexis-Clod Clero (18.yy.) Paris Akademisinde ilk bildirisini sunduğunda 12 yaşındaydı. İki yaşında kitap okumaya başlayan ünlü fizikçi Thomas Young, içlerinde Türkçenin ve Arapçanın da bulunduğu yaklaşık on dil biliyordu ve 23 yaşında tıpta doktora yapmıştı. Peki, bizim çocuklarımızın, kıt imkânlarla birçok başarıya imza atmış bu insanlardan farkı nedir?
Cevap Bekleyen Sorular
Toplumun beğendiği, sevdiği, takdir ettiği içi boş popüler kültürün parçası olan idollerin, hayatlarını örnek almak istemeleri olabilir mi acaba? Örneğin birçok ebeveyn tarafından hayranlıkla izlenen dizi karakterleri….
Kaç kere çocuğunuzun yanında Mimar Sinan’ı veya eserlerini övdünüz ya da Uluğ Bey, Ali Kuşçu, Einstein, Edison, Necip Fazıl Kısakürek… Hangi yazar, bilim adamı veya bilimsel bir buluş hakkında güzel bir söz söylediniz. Çok nadir değil mi, belki de hiç? Tamam! Tüm bilim adamlarını ve başarılarını bilmek mümkün olmayabilir. Fakat Mimar Sinan’ın bir eserini gördüğünüzde övgü dolu birkaç kelam etmek veya yanından geçtiğiniz mimarisi güzel bir binanın mimarının başarılı bir iş çıkarttığını, çamaşır makinesini bulan kişinin insanlar için ne kadar faydalı bir ürün ortaya koyduğunu, arabanın keşfedilmesinin insan hayatına ne tür rahatlık getirdiğini, bu faydalı ürünlerin de bir insan tarafından düzenli bir çalışma ve emek sonucunda ortaya konduğunu söylemek mümkün.
Ezilen Bir Nesil
Çocuklar, hayatını etkileyen dinamikleri seçerken çevresindekilerin seçimlerinden etkilenir. Siz neye değer veriyorsanız çocuğunuzun da ona yönelmesini sağlarsınız. Çünkü her insan takdir edilmek, sevilmek ve beğenilmek ister; en başta da ailesi tarafından. Dolayısıyla sevdiğiniz ve takdir ettiğiniz şahsiyetler, çocuğunuzun kişilik geliştirme ve hayatına yön vermesi esnasında örnek alacağı kimlikler hâline gelebilir. Örnekleri çoğaltmak mümkün. Günümüzde popüler kültürün dikta ettikleri altında ezilen bir gençlik var. Bu gençliğin gençliği ve geleceği sadece onların seçimlerinde değil sizin seçimlerinizde de gizli! Her seçiş bir vazgeçiştir, her vazgeçiş ise bir terk ediştir. Kendi hayatımızı oluştururken yaptığımız seçimler, sözler ve davranışlarla sergilenir. Kolayı seçmeyi tercih ediyorsanız, kolayı seçen evladı bağrınıza basmalısınız demektir ve ideal evlat tanımınızdan vazgeçmeniz gerekir.
Gülçin Karaman
Eğitimci/Araştırmacı