Dijital müfredatınızı oluşturdunuz mu?

Türkiye’de ilk olarak hazırlanan dijital müfredat planının özünü oluşturan bu uygulamalar işinizi büyük ölçüde kolaylaştıracak. Yeni eğitim öğretim yılı için hazırladığımız detaylı etkinlik planlarının temelini teşkil eden ve hem öğretmene hem de öğrenciye zamanı iyi kullanabilme fırsatı veren bu uygulamalardan bazılarını sizlerle paylaşıyoruz.

Uygulamaların  “android” versiyonlarının listeleri :

  1. Photo grid: Fotoğraf düzenleme ve yazı ekleme.
  2. Piccollage: Fotoğraf düzenleme ve yazı ekleme.
  3. Book creator: Epub formatında dijital kitap hazırlama.
  4. Google Plus: Genel paylaşım platformu
  5. Snot: Not alma aracı
  6. FlipQuiz: Yarışma formatında quiz hazırlama.
  7. Tellgami: Dijital karakter oluşturarak ders anlatımı.
  8. Mindomo: Kavram haritası uygulaması
  9. Kahoot: Eğlenceli bir etkileşimli quiz uygulaması
  10. Explain Everything: Ders hazırlama ve video formatında kaydetme imkanı tanıyan eğlenceli bir uygulama.
  11. Lensoo create: Ders hazırlama ve video formatında kaydetme imkanı tanıyan eğlenceli bir uygulama.
  12. Socrative: Online sınav ve quiz için kullanılır.
  13. Examtime: quiz, flashcard ve kavram haritası oluşturma platformu
  14. Edumedia: Fen ve Matematik animasyon ve video içerik arşivi
  15. Stick Draw: Animasyon oluşturma uygulaması.
  16. Google Apps: Google’nin biz kullanıcılara sunduğu, işlerimizi kolaylaştıran uygulamalar demeti.

Uygulamaların Android Versiyonlarından Örnekler

  1. Explain everything uygulaması kullanılarak dersin öncesinde, öğrencilerin evde izlemeleri için bir ders videosu hazırlanır. Bu ders videosu gmail’imizle bağlantılı olan youtube kanalımızda  paylaşılır. Yine ders öncesinde yaptığımız bir hazırlık olan bu videonun da linkinin olduğu bir çalışma sayfası snot üzerinde hazırlanır. Ders videosunu izleyen öğrenciler; öğretmenlerinin göndermiş olduğu dijital dosyayı snot üzerinde işleyerek kazanımları tamamlarlar. Ayrıca tamamlanan çalışmalar; sınıflara ait olan Google Plus platformunda paylaşılarak öğrencilerin birbirlerini değerlendirmeleri sağlanır.
  2. Müfredata bağlı üniteler tamamlandığında ;hem öğrencilerin görsel açıdan konuları pekiştirmeleri hem de eğlenceli vakit geçirmeleri için photo grid uygulaması kullanılabilir. Bu uygulamanın kullanılması iki türlü olur. Birincisi öğretmen konu ile ilgili kaliteli ve öğretici görselleri bulur ve tanımlar. Daha sonra Google drive’dan öğrencileri ile paylaşarak bu görsellerin photo grid uygulaması ile eğlenceli bütünler haline getirilmesini ister. Diğeri ise görselleri de öğrencilerin bulmasını ve photo grid uygulamasında düzenlemelerini ister. Bu ise biraz daha zaman alıcı olur. Daha sonra jpeg formatında kaydedilen projeler, öğrencilerin kendi kişisel Google Plus hesaplarından istenen topluluklarda yayınlanır.
20140509_153114
  1. Ünite boyunca öğrencilerimizle paylaşılan her dosyanın ilgili konular dikkate alınarak sınıflandırılması ve snot uygulaması kullanılarak arşivlenmesi istenir.
  2. Her ünite müfredatının sonunda öğrencilerden; daha önce tabletlerine yüklemiş oldukları Mindomo kavram haritasını kullanarak bir kavram haritası hazırlamaları ve Google Plus platformunda ilgili toplulukta paylaşmaları istenir. Yine her çalışma not alma aracı olan s not’un ilgili konu bölümünde arşivlenir.
  3. Daha önceden öğrencilerin tabletlerinde yüklü olan Tellagami uygulaması ile eğlenceli ve bir o kadar öğretici spot cümleleri ihtiva eden kısa, dijital karakterini ve arka plan zeminini kendimizin belirlediği videolar oluşturulabilir. Bu videolar öğrencilerimizin video galerilerine indirilebilir. Daha sonrasında ise yine Google Plus platformunda ilgili toplulukta paylaşılır. Video süresinin kısa olması hazırlık süresini arttırdığı için bir avantajdır.
20140225_115345
  1. Müfredat konuları  tamamlandığında; hem öğrencilerin görsel açıdan konuları pekiştirmeleri hem de eğlenceli vakit geçirmeleri için Piccollage uygulaması kullanılabilir. Bu uygulamanın kullanılması iki türlü olur. Birincisi öğretmen konu ile ilgili kaliteli ve öğretici görselleri bulur ve tanımlar. Daha sonra Google drive’dan öğrencileri ile paylaşarak bu görsellerin Piccollage uygulaması ile eğlenceli bütünler haline getirilmesini ister. Diğeri ise görselleri de öğrencilerin bulmasını ve Piccollage uygulamasında düzenlemelerini ister. Bu ise biraz daha zaman alıcı olur. Daha sonra jpeg formatında kaydedilen projeler, öğrencilerin kendi kişisel Google Plus hesaplarından istenen topluluklarda yayınlanır.
  2. Verimli bir şekilde kullanabilmek için Book Creator uygulamasının satın alınması gerektiği görülmektedir. Öğrencilerimiz bu uygulama sayesinde epub formatında içinde video, el yazısı, fotoğraf içeren zengin sayfalı kendi kitaplarını oluşturabilirler. Bu kitap bir konuya ait olabileceği gibi bir ünitenin konularını da kapsayabilir. Lakin ünite bazlı yapılması ve derste bu çalışmaya ayrı bir zaman ayrılması belli bir vakit periyodunu içine alan proje çalışmaları açısından önemlidir.
  3. Özellikle biyoloji,tarih gibi sözel  müfredatlarda, öğrencilerimize yarışma tabanlı ve eğlenceli bir quiz uygulamak istiyorsak FlipQuiz’i  kullanabiliriz. Gruplar oluşturarak rahat bir şekilde kullanılabilir. Her sorunun konu alanlarına göre belli bir puanda olması web üzerinde çalışan bu uygulamayı zevkli hale getiriyor. Ünite sonlarında kullanılması yarışmadaki soru çeşidinin artması bakımından önemlidir. Ayrıca öğrencilerin kendi yarışmalarını hazırlamaları konusu proje çalışması olarak düşünülebilir. Sosyal medya üzerinde paylaşım imkanı sağlayan link üretmesi büyük bir avantaj. Görev verdiğimiz öğrenci ürettiği çalışmasının linkini ilgili Google Plus topluluğunda paylaştığında diğer öğrencilerin de istifade etmesi  sağlanmış olur.
  4. Ünite sonlarında öğrenilen konuları eğlenceli bir şekilde test etmeyi sağlayan Kahoot uygulaması kısa sürede bir çok sorunun geri bildirimlerle gözden geçirilmesini sağlıyor. Öğrencilere verilen kod üzerinden çalışıyor. Ana ekrana gelen sorular öğrencilerin tabletlerini bir buton olarak kullanmaları sayesinde öğrenciler tarafından cevaplanıyor. Kazanan öğrencinin ismiyle birlikte paylaşımına imkan veriyor.

Dijital Etkinlik Planı Örneği

arifhikmetkaraman_dijitaletkinlik planı (1) (1)

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.