Ülkemizin En İyi Dijital (e-arşiv) Kütüphaneleri
Ülkemizde internet kullanımının yaygınlaşmaya başlamasıyla birlikte e-arşiv ve dijital kütüphanecilik konusunda da faaliyetler hızla artmaktadır. Bu gelişmelere bağlı olarak dijital arşivlerini oluşturan ve bunları online erişime açan kütüphaneler ve arşiv merkezleri sayesinde kitaba erişim oldukça kolay hale getirilmiş oldu. Milyonlarca kitap, arşiv belgesi ve görsel materyal dijital veri tabanları sayesinde ücretsiz olarak kullanıcıların hizmetine açılmış durumdadır.
Bu yazımızda Türkiye’de herkesin kullanımına açık olan dijital kütüphaneleri sizler için derledik. Araştırmamızda yasal olarak faaliyet gösteren dijital kütüphaneler listelenmeye çalışılmıştır. Telifli eserleri izinsiz olarak paylaşan dijital kaynaklar bu yazının konusu değildir.
İBB Atatürk Kitaplığı
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı olarak faaliyet gösteren Taksim Atatürk Kitaplığı e-arşiv konusunda Türkiye’deki en iyi dijital kütüphanelerden birisidir. Kütüphanenin E-kitap arşivi ve dijital görsel belge koleksiyonu oldukça zengindir. Web sitesinden e-kitapların yanı sıra, yazma eserler, nadir matbu eserler, kartpostallar, haritalar gibi tarihi belgelere erişebilirsiniz. Erişim için web üzerinden üye olmanız gerekli. Üyelik ücretsizdir.
Atatürk Kitaplığı web adresi: http://ataturkkitapligi.ibb.gov.tr
IRCICA Farabi Dijital Kütüphanesi
İslam İşbirliği Teşkilatı bünyesinde İstanbul’da Yıldız Sarayında faaliyet gösteren İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezinin (IRCICA) faaliyete geçirdiği Farabi Dijital Kütüphanesi, ülkemizde ve İslam dünyasında bu alanda faaliyet gösteren en prestijli ve akademik dijital kaynaklara sahip kütüphaneler arasındadır. Dijital koleksiyonlar arasında daha çok tarihi belgeler yer almaktadır. Web sitesinden çok sayıda tarihi nitelikli e-kitabın yanı sıra arşiv belgesi, süreli yayın, görsel gibi kaynaklara erişebilirsiniz.
Farabi Dijital Kütüphanesi web adresi: https://e-library.ircica.org
İSAM Kütüphanesi
İstanbul’da Bağlarbaşı’nda bulunan İslam Araştırmaları Merkezi (İSAM) Kütüphanesi, ülkemizde sosyal bilimler alanındaki sayılı kütüphanelerinden biridir. Dijital kütüphanecilik konusunda Türkiye’deki birçok kütüphaneye göre oldukça fazla yayına sahiptir. Elektronik ortamda kütüphaneye üye olduğunuzda çok sayıda kitap ve tarihi belgeye web üzerinden ulaşabilirsiniz.
İSAM Kütüphanesi web adresi: http://ktp.isam.org.tr
TDV İslam Ansiklopedisi
TDV İslâm Ansiklopedisi dünyada müslümanlar tarafından hazırlanmış ve tamamlanmış, hem madde listesi hem de içerik ve üslûp açısından özgün, telif niteliği taşıyan ilk ansiklopedidir. Başlangıcından günümüze kadar İslâm dini, tarihi ve medeniyeti ile İslâm toplumlarına dair hemen her konuda güvenilir, doğru ve yeterli bilgi sunmayı hedefleyen TDV İslâm Ansiklopedisi, İslâm ilimleri ve İslâm düşüncesinin yanı sıra beşerî ve sosyal bilimlerin farklı alanlarında yapılacak araştırmalar için kapsamlı bir kaynaktır.
TDV İslam Ansiklopedisi web adresi : https://islamansiklopedisi.org.tr/
Halk Kütüphaneleri E-Kitap Arşivi
Kültür Bakanlığının teşkilat bünyesinde faaliyet gösteren halk kütüphanelerinin koleksiyonlarında bulunan yaklaşık 17 bin e-kitaba İnternet üzerinden ücretsiz erişebilirsiniz. Erişim üzerinden üye olmak gereklidir.
Halk kütüphaneleri e-kitapları web adresi: http://koha.ekutuphane.gov.tr
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu
TÜBİTAK ULAKBİM, temel misyonu gereği, ülkemizdeki akademik bilgi üretimini geliştirmek ve etkinleştirmek amacıyla alanında lider elektronik bilgi kaynaklarına abonelikler yaparak, araştırmacıların hizmetine sunmaktadır.
ULAKBİM tarafından abone olunan Uluslararası E-veritabanlarına erişim IP kontrollü olarak TÜBİTAK ve bağlı enstitülerde görev yapan çalışanlar ve araştırmacılar elektronik bilgi kaynaklarından doğrudan yararlanabilmektedir.
İlgili uluslararası veri tabanlarından yararlanmak isteyen dış kullanıcılar ise, ULAKBİM Ulusal Belge Sağlama Sistemi’ni kullanabilirler.
Elektronik Kaynaklar Ulusal Akademik Lisansı (EKUAL) Projesi kapsamında abonelik yapılan EKUAL Veri Tabanlarına TÜBİTAK ve bağlı enstitüleri ile ilgili üniversiteler ve Sağlik Bakanlığı Eğitim ve Araştıma Hastaneleri IP kontrollü olarak erişim sağlayabilmektedirler.
Tübitak kütüphaneleri web adresleri : https://www.tubitak.gov.tr/tr/yayinlar/icerik-elektronik-kutuphane
http://kutuphane.mam.gov.tr/yordambt/yordam.php
TÜBİTAK Popüler Bilim Dergileri e-arşiv
TÜBİTAK değerli öğrencilere ve okurlarına araştırma yapma, soru sorma, merak etme ve okuma isteği uyandırmak için yayınlarını ücretsiz olarak sunuyor.
Bilim ve Teknik Dergisinin 1967, Bilim Çocuk Dergisinin 1998 ve Merakli Minik Dergisi 2007’den bugüne oluşan arşivlerini ve güncel sayılarını PDF formatında okuyabilirsiniz.
Tübitak popüler bilim dergileri web adresi : http://bilimgenc.tubitak.gov.tr/
TBMM Kütüphanesi Açık Erişim Sistemi
Türkiye Büyük Millet Meclisi Kütüphanesinde bulunan çok sayıda dijital kaynağa aşağıdaki web adresi üzerinden herhangi bir üyelik gerekmeksizin erişebilirsiniz.
TBMM Kütüphanesi Açık Erişim Sistemi Web adresi : https://acikerisim.tbmm.gov.tr
Marmara Üniversitesi Nadir Eserler E-Kitap Arşivi
Marmara Üniversitesi Kütüphanesi koleksiyonunda bulunan yazma eserler ve nadir matbu kitaplar internet ortamında e-arşiv olarak kullanıma sunulmuştur. Nadir eserlerden oluşan e-kitap arşivi oldukça zengin dijital kaynaklara sahiptir. Ücretsiz olarak online üyelik kaydı yaparak bu eserlere erişebilirsiniz.
Marmara Üniversitesi Kütüphanesi kataloğu web adresi : https://katalog.marmara.edu.tr
Ankara Üniversitesi Açık Erişim Sistemi
Ankara Üniversitesi Açık Erişim Sistemi dijital kaynaklar bakımından oldukça zengin bir e-arşive sahip. Ayrıca Osmanlı’nın son dönemi ve Cumhuriyet’in ilk yıllarında yayınlanan gazetelerin olduğu gazete arşiv külliyatı da bulunmaktadır. Tüm içeriğe herhangi bir üyelik gerekmeden erişilebiliyor.
Ankara Üniversitesi Açık Erişim Yayınları web sitesi: http://onlineyayinevi.ankara.edu.tr
Boğaziçi Üniversitesi Kütüphanesi Dijital Arşivi
Boğaziçi Üniversitesi Kütüphanesi web sitesi üzerinden kütüphaneye bağışlanmış veya üniversite tarafından edinilmiş özel ve kurumsal arşivlere erişebilirsiniz.
Boğaziçi Üniversitesi Kütüphanesi Dijital Arşivi web adresi: http://digitalarchive.boun.edu.tr
Gazeteden Tarihe Bakış Projesi
İstanbul Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı tarafından yürütülen proje kapsamında 18 bini aşkın gazete dijital ortama aktarılarak kullanıcılarla buluşturuldu. Osmanlıca, Rumca, Bulgarca, Fransızca, Almanca, İngilizce ve Türkçe gibi değişik dillerde yayınlanan gazeteler 1928-1942 yıllarına ait.
Gazeteden Tarihe Bakış Projesi’ne şu linkten ulaşılabiliyor: http://nek.istanbul.edu.tr
Yazma Eserler Kurumu e-kitap Portalı
Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen proje kapsamında Süleymaniye’den Konya’ya, Manisa’dan Sivas’a Türkiye’nin dört bir yanından tam 18 yazma eser kütüphanesinde yer alan eserleri inceleyebilir, okuma ve indirme yapabilirsiniz.
Yazma Eserler Kurumu e-Kitaap Portalı Web adresi : http://www.ekitap.yek.gov.tr/